Trainen voor een marathon vraagt om eten. Veel eten! Je trainingen verbruiken bergen energie, en om goed te herstellen en stap voor stap sterker te worden, moet deze energie weer worden aangevuld. Komen de pasta, rijst, boterhammen en bakken kwark je ondertussen de neus uit? Geen zorgen, deze 5 “guilty pleasures” helpen je op een goede manier je energie weer aan te vullen. Dus eigenlijk zijn ze zo “guilty” nog niet…!
Door: Monique van de Velde
-
Sorbetijs
Sorbetijs wordt meestal gemaakt van vruchtensap of -puree, water en suiker. Met al gauw 15 gram suiker per bol is sorbetijs een prima keuze om je koolhydraatvoorraad (glycogeen) aan te vullen. Wanneer? Het liefst ná een training. Op dat moment zijn deze relatief “snelle suikers” het meest effectief om jouw glycogeenvoorraad weer op orde te krijgen. Bijkomend voordeel? Het is lekker koud, en daarmee ideaal om snel af te koelen na een warme loop!
> Bekijk onze testpakketten met gels
-
Zoute sticks (pepsels)
Denk bij zoute sticks (pepsels) niet langer aan een kringverjaardag, maar haal ze in huis voor je zware marathontrainingsweken. Zoute sticks (pepsels) bevatten al snel 20 gram koolhydraten per portie en zijn een stuk lager in vet dan bijvoorbeeld reguliere (of zelfs oven-baked) chips. Deze snack, zoals de naam al zegt, is voorzien van een laagje zout, wat in de herstelfase kan bijdragen aan het vasthouden van water en daarmee het herstellen van de vochtbalans na een zware training. Extra tip: wanneer je na een intensieve marathontraining misselijk bent en je eten niet goed weg krijgt, kan wat zouts toevoegen helpen om dit makkelijker te maken.
-
Chocomel (halfvol of mager)
Deze heb je wellicht vaker gehoord, maar een glas chocomel direct na je looptraining is een absolute GO. Direct na een (zware) inspanning snakt je lichaam naar vocht en koolhydraten. Dit in combinatie met de inname van eiwit zorgt voor een effectief eerste herstelmoment. Chocomel bevat precies deze combinatie van vocht, koolhydraten (suikers) en eiwit, mits je de halfvolle of magere variant kiest. Een chocomel direct na je training past dan ook prima in een goede herstelstrategie!
-
0.0 bier
Helaas kunnen we het biertje mét alcohol niet scharen onder guilty pleasures die positief bijdragen aan je marathonvoorbereiding. Maar vind jij een non-alcoholisch biertje een prima (tijdelijk) alternatief? Dan hoef je deze zeker niet te laten staan. Alcoholvrij bier bestaat voornamelijk uit wat koolhydraten en elektrolyten, en is een prima isotone drank die bijdraagt aan het op peil brengen van je vochtbalans. Cheers!
> Ons testpanel vergeleek 9 verschillende energierepen
-
(Alpro) vlaflip met hagelslag - Mo’s Favoriet!
Een effectieve en tevens aangename herstel- of avondsnack nodig? De ouderwetse vlaflip helpt je uit de brand. Een laagje siroop (koolhydraten), yoghurt (rijk aan eiwitten) en een laag Alpro vanillevla (koolhydraten en lager in vet dan reguliere vanillevla) zijn dé voedingsstoffen waar je lichaam behoefte aan heeft in de voorbereiding naar een marathon. Voeg wat hagelslag toe wanneer je hier net zo gek op bent als ik, want smaak wil ook wat natuurlijk. Eet smakelijk!
Conclusie:
Uiteraard is het geen goed idee om je volledige eetpatroon enkel op deze producten te baseren tijdens je marathonvoorbereiding, maar het kan een mooie aanvulling zijn om voldoende koolhydraten en energie binnen te krijgen!