Twee weken geleden begeleidde ik een hike in de Italiaanse Alpen. 1.600 hoogtemeters moesten worden overbrugd in elf kilometer. Dat is dus ongeveer 15% gemiddeld. Dat komt neer op recht tegen een berg aanlopen. De deelnemers deden mee voor een goed doel. Ze konden de berg rennend, fietsend of hikend op. ‘Ik ben niet zo fit, dus ik ga wel wandelen’, was een uitspraak die ik van meerdere deelnemers hoorde. Maar, hiken moet je zeker niet onderschatten!
Je moet namelijk goed getraind zijn. Je komt vaak op hoogte, waar al vanaf duizend meter minder zuurstof in de lucht zit. Doordat je omhoog loopt is het echt een combinatie van conditie en krachtsport. Reken maar op spierpijn in kuiten en billen!
Los van het feit dat je zeker getraind moet zijn, is ook tijdens het hiken voeding enorm belangrijk. Je bent vaak uren onderweg en anders dan ‘op laagte’ kom je tijdens op hoogte vaak nagenoeg niets tegen waar je eten kunt kopen. Ook slaat het weer vaker om, waardoor je mogelijk een periode moet schuilen in een hut of tent. Een goede voorbereiding is het halve werk dus!
Tijdens het hiken is het goed om voeding mee te nemen die veel energie levert en echt voedend is. Want je verbrandt veel energie. Omdat je het allemaal de berg op moet slepen, wil je natuurlijk ook niet dat het veel weegt. Zorg sowieso voor voldoende vocht. Neem – afhankelijk van de verwachte duur – zeker twee á drie liter drinken mee. Vaak is er wel mogelijkheid om water bij te tappen of zijn er bergriviertjes, maar zorg ervoor dat je dat echt zeker weet, ga er niet zonder meer vanuit. Zeker bij warm weer, is het dan aan te raden om elektrolyten in de vorm van zogenaamde ‘hydrotabs’ mee te nemen. Zo kan je ook onderweg je eigen sportdrank aanvullen.
Tijdens hikes kan je over het algemeen gemakkelijker echt eten dan wanneer je bijvoorbeeld op hoge intensiteit een marathon loopt. Je maagdarmstelsel zal ook beter om kunnen gaan met complexere koolhydraten zoals vezels en vet en eiwitten. Omdat je vaak echt een aantal uren overbrugt, is het prettig om voor ‘echte voeding’ te kiezen. Voedende, compacte energie, op basis van natuurlijke ingrediënten.
Kijk eens naar het assortiment van SuperHeraw of Lightning Endurance BIO Energy Bar. Beide repen zijn gemaakt op basis van alleen natuurlijke ingrediënten, noten, gedroogd fruit en havermout. Deze repen zijn ook nog eens glutenvrij.
Tijdens de door mij begeleide tocht is het voorgekomen dat deelnemers ineens echt helemaal zonder energie zaten. Ze kregen echt een hongerklop. Ik had zelf een ‘noodvoorraad’ gels mee. Deze gels hebben als voordeel, dat ze vrij snel worden opgenomen en dus snel energie leveren. Ik koos voor de 40 carbs fruitgels van BYE. Deze leveren per gel 40 gram koolhydraten, hebben toegevoegd magnesium, gemaakt van natuurlijke ingrediënten, en zijn ook nog eens heel lekker!
Op mijn ‘bucketlist’ staat nog een huttentocht, een meerdaagse hike waarbij je overnacht in hutten. Wanneer je meerdere dagen achter elkaar loopt is het niet alleen nog belangrijker om steeds goed aan te vullen, maar is het voor herstel van de spieren ook enorm belangrijk om eiwitten te eten na iedere tocht. Dat kan echt een uitdaging zijn. Een recoveryshake kan dan uitkomst bieden. Bij RUNBITES hebben we een ruim assortiment herstelshakes. Tip: de Whey protein van Goldnutrition zit in een kleine verpakking, makkelijk mee te nemen dus!
Wil je meer informatie over het nemen van de juiste (sport)voeding tijdens inspanning? Neem dan gerust contact met ons op!