Hypertoon, Hypotoon en Isotoon

Hypertoon, Hypotoon en Isotoon

Bijna iedere (duur)sporter gebruikt weleens sportdrank. Op de potten sportdrank staat over het algemeen altijd aangegeven of het een hypertone, hypotone of isotone sportdrank is. Maar wat houden deze begrippen in en wat is het verschil?  

Kort gezegd zit het grote verschil tussen de genoemde soorten sportdrank hem in de mate van osmolariteit. De osmolariteit geeft de concentratie van bepaalde deeltjes in de sportdrank aan. Hoe hoger de osmolariteit, des te hoger de concentratie en hoe langzamer de drank door ons lichaam wordt opgenomen. En hoe lager de osmolariteit (een lagere concentratie van de deeltjes) hoe sneller de drank wordt opgenomen door ons lichaam. 

Hypertone sportdrank 

Hypertone sportdrank is sportdrank waarbij de concentratie van de deeltjes vrij hoog is. De concentratie is in elk geval hoger dan de concentratie deeltjes in ons lichaamsvocht. Deze dranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Door de hoge concentratie deeltjes wordt de energie wel langzamer opgenomen dan bij een isotone of hypotone sportdrank. Daardoor is deze drank niet geschikt als je direct energie nodig hebt. Een hypertone sportdrank is bijvoorbeeld wel erg geschikt om te drinken voor een training of direct na een training om de (koolhydraat)voorraden weer bij te vullen. De drank is ook geschikt wanneer je het lastig vindt om vast voedsel te eten tijdens een training of wedstrijd en toch voldoende energie wilt binnenkrijgen. 

Hypotone sportdrank 

Hypotone sportdrank is sportdrank waarbij de concentratie van de deeltjes zeer laag is. In elk geval veel lager dan de concentratie van deeltjes in ons lichaamsvocht. Hierdoor wordt deze sportdrank supersnel opgenomen en is het met name een goede dorstlesser. Een hypotone sportdrank bevat gemiddeld minder dan 4 gram koolhydraten per 100 milliliter. Hierdoor is hij minder geschikt als echte energieleverancier maar dus wel om het vochtgehalte sneller weer op peil te krijgen. Deze sportdrank is bijvoorbeeld erg geschikt als het superwarm is en je daardoor veel drinken nodig hebt. Wanneer je in dat geval een sportdrank zou nemen die veel meer energie bevat en je daarnaast ook nog eet, kan dit zorgen voor maag- en / of darmklachten. 

Isotone sportdrank 

En dan hebben we tot slot nog de isotone sportdrank. Deze sportdrank zit qua concentratie van de deeltjes tussen hypertone en hypotone sportdranken in. De concentratie is ongeveer gelijk aan de concentratie van deeltjes in onze lichaamsvloeistoffen en deze sportdrank bevat 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Hierdoor wordt hij én vrij snel opgenomen én de sportdrank levert ook nog energie. Deze soort sportdrank wordt het meest gebruikt door (duur)sporters. 

RUNBITES heeft verschillende sportdranken in het assortiment. Je vindt ze allemaal hier! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.