Vorig jaar heb ik ervaring opgedaan met het lopen van meerdaagse wedstrijden. Een tweedaagse op de Azoren en een 5-daagse door de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Vooraf heb ik voor mezelf een voedingsplan gemaakt en deze heb ik uitgevoerd.
Waar ik met name het verschil heb gemaakt, is door gelijk vanaf de eerste kilometers tijdens het lopen altijd voldoende energie aan te vullen. En ik heb echt enorm veel gedronken. Omdat het in Jordanië tussen de 35 en 38 graden was, heb ik ieder uur 1,5 liter (!) hypotonesportdrank gedronken.
> Lees ook: Hypertoon, hypotoon of isotoon, wat is het verschil?
Het is vrijwel onmogelijk om de volledige hoeveelheid verbruikte energie tijdens meerdaagse activiteiten aan te vullen. Dit komt onder meer omdat je gewoon echt uren onderweg bent en daardoor vaak 1 of meerdere maaltijden overslaat. Ook krijg je vaak minder trek naarmate de dagen verstrijken. Je wordt feitelijk ‘te moe’ om te eten Om ervoor te zorgen dat je ook de laatste dagen goed presteert, is het dus echt zaak om direct op de eerste dag tijdens en ná de inspanning al aan te gaan vullen. Zorg ervoor dat je tijdens trainingen voor jezelf uittest wat voor jou werkt!
Mijn tips:
- Kies ook eens voor een ‘zout’ product. Verschillende aanbieders hebben zoute repen in hun assortiment.
- Zorg ervoor dat je maag nooit echt ‘leeg’ raakt want dan loop je het risico dat een product wat zwaarder op de maag valt.
- Zorg ervoor dat je tussen de 60-90 gram koolhydraten per uur neemt.
- Drink voldoende!
> Lees ook: Hoe herstel je optimaal na een zware training of wedstrijd?
***
Mirthe adviseert en begeleidt als (sport)voedingsdeskundige sporters bij het optimaliseren van hun dagelijkse voeding. Mirthe is zelf een fanatieke duursporter en loopt onder andere ultratrails en marathons.
Wil je meer advies over het gebruik van sportvoeding tijdens meerdaagse trainingskampen of meerdaagse wedstrijden? Neem dan gerust contact met me op.