Herstel of voorkom blessures met collageen

Herstel of voorkom blessures met collageen

Collageen is een belangrijk eiwit voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van je pezen, botten, gewrichten, bloedvaten, huid en nagels. Omdat je als hardloper je lichaam flink belast, is een dagelijkse portie collageen goed om blessures te voorkomen en herstel te bevorderen.

> Met de code 'collageen15' krijg je nu 15% korting op al onze collageen producten

Is collageen interessant voor jou? 

Collageen is erg belangrijk in het sterk en elastisch houden van je weefsels, die de klappen opvangen van elke stap die je als hardloper zet. Als je ouder wordt, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen in je lichaam af. Dit proces begint al je 25e en versnelt naarmate je ouder wordt. Je gewrichten worden stijver en helaas zul je mogelijk meer te maken krijgen met blessures. Voor oudere hardlopers is het daarom extra belangrijk om voldoende collageen binnen te krijgen. Zo zorg je optimaal voor je pezen en gewrichten.

Collageen via je normale voeding of gebruik van supplementen?

We hebben gezocht naar recepten/ voedingsmiddelen voor lopers die je kunnen helpen collageen-rijker te eten, maar een bottenbouillon of kip met botten en huid is nou niet echt iets wat je dagelijks makkelijk kunt toevoegen aan je menu. Ook zou je winegums of gummybeertjes kunnen toevoegen. Klinkt best wel aantrekkelijk, totdat je hoort dat je er dan dagelijks zo’n honderd zou moeten eten. Een collageensupplement is daarom de beste optie.

Lees ook: Hoeveel eiwitten heb ik nodig op een dag?

Werkt het?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan dat laat zien dat collageen goed is voor het versterken en repareren van het weefsel in je lichaam. Blessures aan spieren en botten ontstaan vaak door verzwakking van het weefsel eromheen, wat de ‘extracellulaire matrix’ wordt genoemd. Dit is een soort lijm die de cellen in je lichaam bij elkaar houdt. Deze lijm helpt klappen op te vangen tijdens sporten. Ook zorgt deze ervoor dat spierkracht goed wordt doorgegeven aan botten, waardoor je sneller en krachtiger wordt.

De laatste jaren is gebleken dat deze matrix sterker kan worden door training en goede voeding. Collageen is hierbij erg belangrijk. Nieuw onderzoek ondersteunt dit: training die de spieren, pezen en gewrichten versterkt, samen met collageensupplementen, lijkt de matrix tot wel twee keer zo goed te versterken vergeleken met alleen training. 

Wat neem je en wanneer?

Voor het beste resultaat neem je 10 tot 15 gram collageen, samen met 50 milligram vitamine C, ongeveer een uur voor je training. Vaak zijn deze al gecombineerd in een product. Tijdens blessurerevalidatie kun je dit schema tweemaal per dag volgen, met een pauze van ongeveer zes uur tussen de sessies, steeds nadat je het collageensupplement neemt. Dit betekent niet dat je twee keer per dag zou moeten hardlopen. Het werkt ook om wat korte oefeningen te doen na de inname (bijvoorbeeld touwtjespringen of andere sprongoefeningen, wat squats, calfraises of lunges). Het is nog niet duidelijk over welke periode je resultaten kunt verwachten. Meer onderzoek is nodig daarvoor. Wel is de verwachting dat, omdat je pezen langzaam herstellen, je collageen ook over een langere periode moet gebruiken.

> Lees ook: Deze vijf vitamines komen atleten vaak te kort

Wat zijn de verschillen tussen de collageen supplementen?

Bronnen van collageen
Collageen supplementen kunnen afkomstig zijn van diverse bronnen zoals vis, varken en rund. Viscollageen lijkt het meeste op dat van de mens, maar er is nog onvoldoende over bekend. Rundercollageen en varkenscollageen zijn redelijk vergelijkbaar, maar een plus voor rundercollageen is dat het al langer wordt gebruikt (en dus beter onderzocht is). Hoewel er ook plantaardige 'collageen' supplementen bestaan, stimuleren deze alleen de aanmaak van collageen, maar bevatten ze geen collageen.

Poeder of tabletten
Collageen kun je kopen in tabletten en poeders. In collageentabletten zit soms maar 1- 2 gram collageen, terwijl je met een poeder meteen je 10-15 gram dosering te pakken hebt.

Type collageen
Er zijn verschillende types collageen. Voor sporters is vooral type I interessant. Dit is het meest voorkomende type: ongeveer 90% van al het collageen in het lichaam is type I. Heb je specifiek last van je gewrichten dan zou je kunnen kiezen voor een type II gebaseerd product.

Gebruik en smaak
Je lost het poeder op in water. De oplosbaarheid en de smaak van de verschillende poeders kan nog wel eens verschillen. Niet zo lekker? Meng het dan door je smoothie met wat yoghurt en fruit.

Leuke bijkomstigheid:
Collageen staat ook bekend om het ondersteunen van de gezondheid van huid, haar en nagels. Het kan je helpen aan een gezonde, stevige en elastische huid en bijdragen aan sterkere nagels en glanzender haar. Run en shine zullen we maar zeggen!

Onze producten met collageen
Collageen kan dus helpen om blessures aan je pezen, spieren en botten te voorkomen of sneller te genezen. Ook zou het kunnen helpen bij het versterken van kraakbeen en het verminderen van gewrichtspijn of kunnen leiden tot een verbeterde spierkracht en snelheid. Maar dit moet nog beter worden onderzocht. De Nederlandse atleten op Papendal testen met collageen slushpuppies die de atleten voor het trainen kunnen nemen. Ons collageen assortiment.

Virtuoos Collageen Gold

  • Met 15 gram collageen per dosering
  • Met 80 mg vitamine C, voor een goede collageenvorming
  • NZVT- gecertificeerd: strenge kwaliteitscontrole en anti-doping garantie
  • Afkomstig van hoge kwaliteit rundercollageen
  • Collageenpeptiden van zowel type I als type II

Gold Nutrition Collagen Complex

  • Met 12 gram collageen per dosering
  • Met vitamine C, voor een goede collageenvorming
  • Collageenpeptiden van zowel type I als type II.
  • Daarnaast is deze formule verrijkt met hyaluronzuur, een van de belangrijkste stoffen om de hydratatie en het volume van de huid te behouden. Ook bevat het silicium, een fundamenteel mineraal voor de productie van collageen, vitamine D, magnesium en mangaan.

Xendurance Collagen & Greens

  • 17 g collageen per dosering
  • Met anti-oxidanten uit ‘superfood’ - moringa, boerenkool, spirulina, chlorella, acaibes, gojibes
  • Collageenpeptiden van zowel type I als type III
  • Informed-Sport Certified: strenge kwaliteitscontrole en anti-doping garantie

> Lees ook: Hoe herstel je optimaal van een zware training of wedstrijd?

Bronnen:

  1. Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143. 
  1. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., … Albert, A. (2008). 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485–1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.